Historie

Een beetje geschiedenis

De leden van het buurtinitiatief hebben me gevraagd of ik wat dingen uit de historie van onze buurt bij elkaar kan zoeken. Daar ben ik mee begonnen, en vanwege corona had ik er gelukkig ook wel tijd voor, want dat kost dat zoeken wel. Het is nog lang niet klaar, maar hierbij een eerste begin. In de gemeentearchieven kan ik meer dingen uitzoeken die ik zal toevoegen, maar dat zal nog veel meer tijd kosten. Als u dingen leest die niet kloppen, of als u toevoegingen heeft, hoor ik het natuurlijk erg graag! Het makkelijkst via een email: r.c.hennekam@amsterdamumc.nl. Als er foto’s zijn waarvan u graag een kopie hebt, kunt u daarvoor ook contact met me opnemen.

Vrijwel alle gegevens komen uit het Utrechts Archief; ik heb het niet onder elke foto gezet (wat eigenlijk wel moet als je het netjes wil doen) maar bij gebruik van de foto’s is het goed dit te weten. Meestal mogen foto’s overigens wel gebruikt worden als de oorsprong ervan maar aangegeven wordt.

Er is een pagina met algemene geschiedenis en eentje met de geschiedenis van de bewoners. Vervolgens ga je naar de beschrijvingen per pand, verdeeld in Hugo de Grootstraat: oneven nummers, 2-14bis, 16-28bis en 30-48; Johan de Witstraat, Johan van Oldenbarneveltlaan, de Maliesingel: 29-42, 43-54 en 55-64 en tenslotte Zonstraat 1.